Lussebullebak
Försöker skapa lite julstämning här hemma mitt i all renovering, det värsta är val att vi inte har något vatten i köket, det har vi inte haft på över två månader men det är en annan historia.
hittade ett enkelt, inga krussiduller, saftigt recept utan kvarg, det tycker jag är väldigt överskattat.
Däremot mortlade jag saffranet med lite socker och sen fick det ligga och dra i lite rom ca 30 minuter. Vet inte om det gör någon skillnad, troligtvis överkurs.
smöret rörde jag ner i tärningar. Inte smälta, nej nej.


35 lussebullar
2 pkt saffran
2 dl strösocker
2 msk rom el vatten
50 gr jäst
5 dl rumsvarm mjölk
175 gr rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
pensling och dekoration
1 st ägg
1 dl russin
Stöt saffran m 1 tsk av sockret i en mortel. Låt det dra i rom el vatten i 30 minuter.
Skär smöret i tärningar
smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran i en bunke.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl.
Arbeta degen 15 minuter i maskin el 20 minuter för hand.
Låt jäsa 60 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänken, mjöla sparsamt. Knåda den lätt och baka ut lussebullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, låt jäsa 30 minuter under bakduk.
sätt ugnen på 225 grader.
Tryck i russin och pensla med ägg.
Grädda mitti ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
NJUT.
www.mittkok.expressen.se