Mandelkubb

Idag öser regnet ner så då passar det bra med lite innesysslor, som att baka kubb.
Det är ju så gott med mandelkubb och ett glas iskall mjölk.
Nu tog jag bittermandel och rev i men tyckte nog att smaken blev lite mesig. Har bakat med bittermandelolja förrut och dom blev väldigt goda, så jag kommer nog att gå tillbaka till oljan nästa gång.

Ingredienser

  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 1,5 dl socker
  • 5 bittermandlar eller 4-5 droppar bittermandelolja
  • 125 gram smör eller margarin eller flytande margarin
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl pärlsocker till garnering av mandelkubbarna

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det. 
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv, mal eller stöt bittermandeln fint ex. i en mortel eller använd bittermandelolja. 
  4. Blanda bittermandel med de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, hjorthornssalt samt socker i en stor bunke. 
  5. Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev. 
  6. Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en deg. 
  7. Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord. Skär ut 2 cm breda bitar - mandelkubbar. 
  8. Lägg upp pärlsocker på ett fat. 
  9. Förbered två plåtar med bakplåtspapper (eller smörj dem). 
  10. Doppa degbitarna i pärlsockret och lägg mandelkubbarna med sockret uppåt med några cm mellanrum på plåtarna. 
  11. Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt mandelkubbarna svalna något utan bakduk.
         
       Servera till ett glas mjölk el en kopp kaffe 

Receptet hittade jag på  receptfavoriter


(null)



(null)

(null)

Kommentera här: