Mandelkubb
Det är ju så gott med mandelkubb och ett glas iskall mjölk.
Nu tog jag bittermandel och rev i men tyckte nog att smaken blev lite mesig. Har bakat med bittermandelolja förrut och dom blev väldigt goda, så jag kommer nog att gå tillbaka till oljan nästa gång.
Ingredienser
- 7 dl vetemjöl
- 2 tsk hjorthornssalt
- 1,5 dl socker
- 5 bittermandlar eller 4-5 droppar bittermandelolja
- 125 gram smör eller margarin eller flytande margarin
- 1 ägg
- 1,5 dl mjölk
- 1 dl pärlsocker till garnering av mandelkubbarna
Tillagning
- Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv, mal eller stöt bittermandeln fint ex. i en mortel eller använd bittermandelolja.
- Blanda bittermandel med de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, hjorthornssalt samt socker i en stor bunke.
- Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
- Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en deg.
- Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord. Skär ut 2 cm breda bitar - mandelkubbar.
- Lägg upp pärlsocker på ett fat.
- Förbered två plåtar med bakplåtspapper (eller smörj dem).
- Doppa degbitarna i pärlsockret och lägg mandelkubbarna med sockret uppåt med några cm mellanrum på plåtarna.
- Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt mandelkubbarna svalna något utan bakduk.
Servera till ett glas mjölk el en kopp kaffe
Receptet hittade jag på receptfavoriter


