Små gröna tomater

Sommaren tog slut så fort så mina tomater hann inte bli röda plus att jag kom igång lite sent med sådden. Därför får jag göra detta istället. Funkar det med. Passar väldigt bra till milda, krämiga ostar.
Jag hade lite rabarber liggandes som även den fick följa med ner i kastrullen.

Inlagda syltade tomater
  • 500 gr hårda gröna tomater
  • 1 citron
  • 350 gr strösocker
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 2-3 kryddnejlikor
Skär tomaterna i tunna skivor. Lägg dom i en kastrull och låt koka tills de har avgett allt vatten
Häll över tomaterna i ett durkslag och låt all vätska rinna av.
Skär av citronskalet och pressa ur saften.
Lägg tillbaka tomaterna i kastrullen och tillsätt socker, vaniljstång, kanel, kryddnejlika och citronskalet.
Koka ihop på svag värme i ca 15-20 minuter.
Ta bort kanel, vaniljstång, nejlikor och tillsätt citronsaften.
Häll på rengjorda, varma burkar, på med locket.

Servera till mjuka, krämiga, milda ostar.

Www.ica.se

(null)

(null)

Gjorde även en chutney, väntar med spänning på att få smaka på den, passar nog väldigt bra till fläskkött, skulle jag tro. Ska vara ljus muscovadosocker i men jag hade bara mörk hemma så den blev lite tråkig i färgen. Jag hade ingen färsk chili hemma så jag la i en torkad, tror det går lika bra.

Chutney på gröna tomater
  • 600 gr gröna tomater
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 äpple
  • 2 cm ingefära
  • 1 liten het chili
  • 1 kanelstång
  • 1 3/4 dl ljus muscovadosocker 
  • En nypa salt
Skär tomaterna i kvartar, finhacka vitlök, lök, skala hacka äpplet. Finhacka ingefära och chili.
Lägg allt i en kastrull, koka ihop till en fast marmeladig konsistens, tar ca en timme.
Häll upp i rengjorda varma burkar.
Blir godast efter ca 2 veckor i kylen, men går givetvis att äta på en gång.

Www.land.se

(null)

(null)

Kommentera här: